Att välja gym

För dig som bor på en liten ort eller av andra skäl inte har stora valmöjligheter när det kommer till hälsa och friskvårdsanläggningar så kommer följande stycka inte vara relevant. Att du går till gymmet och skaffar ett gymkort är bättre än ingenting alls! Men för dig som har valmöjligheter när det kommer till olika typer av träningsformer och gymanläggningar så finns det ett par saker att tänka på.

Dyrt är inte alltid bäst

Dyra friskvårdsanläggningar, gym och hälsocenter är inte alltid de bästa. Du måste hitta vilken träningsform som passar dig och sedan välja ett gym baserat på detta, inte bara på vad gymmet har att erbjuda. Kan du ärligt säga till dig själv att du kommer gå på x antal tränarledda pass och yoga 4 dagar i veckan, eller kommer du mest troligt bara lyfta vikter? Om det senare alternativet stämmer på dig kan du utan tvekan hoppa över att skaffa ett gymkort för 500-800kronor i månaden på den dyraste anläggningen i stan.

Att skaffa medlemskap

Som på så många andra ställen så behöver man registrera sig när man blir medlem på ett gym. Om du känner du vill ha en bild av högsta kvalité så rekommenderar vi att du testar tjänsten OnlineID som är specialister på passfoto och körkortsfoto.

Kolla på vilka som tränar

Om du är en ung kille eller tjej med ett idrottsintresse, eller en medelålderskvinna som vill röra lite på sig, är kanske inte källargymmet med dålig belysning och monstruösa bodybuilders valet för dig. Detta betyder naturligtvis inte att du ska vara rädd för att komma in på ett sådant gym, oftast är dessa personer de mest hjälpsamma, men miljön och stämningen på gymmet är viktig för att du ska vilja gå dit. Då kanske den lugnare, renare och mer stämningsfulla friskvårdsanläggningen perfekt för dig. Är du istället en aspirerande bodybuilder som vill leva den livsstilen så har du hittat helt rätt i det källargymmet. Oftast är sådana gym och föreningar hjälpsamma och välkomnande av nya personer, oavsett bakgrund.

Vad är viktigt?

Precis som i första frågan så handlar det givetvis inte bara om vad gymmet kan erbjuda, utan vad som är viktigt och passar dig. Om du är en styrketränare som tränar på lunchen och duschar på jobbet eller hemma innan du återvänder till kontoret, så är det absolut inte värt för dig att betala ett par hundralappar extra för att vara på friskvårdscentrumet med simbassäng, gruppträning i hiphop-dans och 35 stycken löpband. Om du å andra sidan är en dedikerad fitnessperson som vill utforska varenda aspekt av fysisk träning och avkoppling kan samma friskvårdscentrum vara en perfekt fit för dig.

Är du medelålderskvinnan från tidigare exempel som tycker om att sitta på en spinningcykel 3 gånger i veckan och träna rumpa och mage, så måste du också se till att denna utrustning finns på gymmet, och inte bara ta det billigaste källargymmet i stan. Varför är allt detta relevant? Jo, för att det har med konsekvensen att göra. Det absolut viktigaste för dig som ska börja träna och bli mer hälsosam, är att du faktiskt rör på dig. Du kommer inte kunna regelbundet träna oavbrutet i åratal framöver utan avbrott, det är inte realistiskt. Vi åker alla på en förkylning, en skada eller helt enkelt får andra återbud vid något tillfälle.

Men vad som är viktigt för dig är att du vid varje tillfälle du kan, tar dig iväg och tränar. Förutom att det ska vara roligt och du ska känna dig både inspirerad och målmedveten, så är miljön väldigt viktig för att du ska känna dig pepp på att åka på gymmet, och en enkel sak som att ha medlemskort på ett för dyrt gym, eller det där läskiga gymmet fyllt av testosteronstinnade ungdomar, kan göra det hela mycket svårare när du är ny och vilsen. När du varit sjuk och omotiverad och ser att friskvårdscentrumet faktiskt kostar 700 kronor i månaden, är det väldigt enkelt att avsluta medlemsskapet och låtsas att du kommer börja igen när du känner dig fräschare.