Vikten av att träna

Vikten av att träna för ökad livskvalitet

Att träna är viktigt för både kropp och själ och det har vi stor erfarenhet av. Genom att träna regelbundet ser du till att hålla dig i form och att din kropp mår bra. Om din kropp är i bra form brukar du även som person må bra, det vill säga att din själ är i gott skick. Om du tränar brukar du också vara mer mån om vad du äter, vilket är minst lika viktigt. Detta har både långsiktiga och kortsiktiga följder. Du kommer att känna dig mer tillfredsställd med dig själv; du kommer att känna dig frisk och med stor sannolikhet kommer du även i längden att ha en bra livshållning och leva ett långt liv.

Om du inte tränar

Om du istället är en person som inte tränar betyder det ofta att ditt välmående inte är speciellt viktigt för dig, vare sig kroppsligt eller själsligt. Konsekvenserna av detta är både långsiktiga och kortsiktiga. Din kropp kommer inte att må bra och det är större risk att du drabbas av sjukdomar. Fetma är till exempel ofta en konsekvens av denna livsstil och din livslängd kan förkortas drastiskt, oavsett om du är ung eller äldre. Om du är ung kanske du inte tänker så mycket på döden och dina närstående vill säkert inte behöva tänka på möjligheten att planera en begravning för dig på grund av att du har en ohälsosam livsstil.

Ta det lugnt när du tränar

Även om du under hela ditt liv har tränat är det viktigt att ta det lugnt med din träning och inte träna för mycket, vilket naturligtvis inte heller är särskilt nyttigt. Lagom är alltid bäst, men ju bättre form du är i desto mer intensiv träning kan du utföra. Det är alltid viktigt att variera din träning och ta hand om alla delar i kroppen vilket en träningsguide kan hjälpa till med.

Om du aldrig riktigt har tränat tidigare är det aldrig för sent att börja. Det är emellertid viktigt att du ”skyndar fram långsamt” och söker råd om träning och det är en bra idé att konsultera med en personlig tränare innan du börjar ändra din livsstil alltför mycket. Din kropp är inte van vid träning och det kan vara påfrestade för din hälsa. Det viktigaste är att kombinera din träning med en nyttigare livsstil. Det räcker inte bara att träna för att må bra, utan det är också viktigt att äta hälsosamt. Förhoppningsvis kommer du på lång sikt att ha förutsättningarna att kunna träna mycket och därmed få ett långt friskt liv och att dina närstående inte till exempel ska behöva kontakta begravningsbyrå Uppsala i förtid.